Split

Split

Split Horvátország második legnagyobb városa.

Split központi épülete a Diocletianus palota. A legfontosabb látnivaló a Sveti Duje székesegyház és a Peristilium. Míg a Diocletianus palota a Római Birodalom uralkodása alatt, a Logga és a Népek tere a Velencei Köztársaság idején. Ezen a területen sok sikátort és szép reneszánsz műemléket találunk. A Főutcáról nyílik Split halpiaca, melyet mindenképpen érdemes felkeresni.

Az óvárosra inkább a kávézók a jellemzők. A helyszűke miatt inkább kis gyorséttermek, konobák vannak a sikátorok kertjeiben. A sétányon, az óváros külsőbb részein és parton sok-sok étterem található. Mivel adott a tenger, így a tengeri ételek a jellemző, tradicionális étel.

Minden nyáron megrendezik a színdarabokból, operaelőadásokból és komolyzenei előadásokból álló Split Nyár rendezvénysorozatot. A népszerű Split Nyáron kívül a Szent Kereszt ünnepén, a Virágvásáron, a Splitiek Bálján és a Borvásár programokon érdemes még részt venni. Ha augusztus végén érkezünk eléggé mozgalmas lehet egy nyaralás Splitben, hiszen ilyenkor rendezik meg a Split Beach Festivalt. Az önfeledt bulizás után érdemes egy kirándulást tenni a Közép-Dalmát szigetvilágban.

Trogir lapozó